Győrszentivánon a Váci Mihály Általános Iskola növendékei vettek részt a MosolyGyár Győr tűzvédelmi foglalkozásán.

Örömmel láttuk, hogy jól tájékozottak a diákok, hiszen a program elején a tűzvédelmi és tűzmegelőzési kvízt 85%-os eredménnyel sikerült megoldaniuk. A délutáni foglalkozás során kipróbálhatták a füst sátrat is, melyben egy játékos feladat teljesítése során megtapasztalták a füstben való tájékozódás nehézségeit.
Megismerkedtek tűzoltó felszerelésekkel és szerszámokkal (tömlő, sugárcső, porral oltó, feszítő vas, háti légzőkészülék stb.) és ezek segítségével előadtak egy-egy tűzoltós témához kapcsolódó jelenetet/történetet.
Fantáziában gazdag kis “műsorokat” láthattunk sok vidámsággal és belefogalmazott tűzvédelmi tudnivalókkal.

A sorversenyekkel és vetélkedőkkel színesített program során észrevétlenül is új információkkal gazdagodtak a gyerekek. Többek között arra kaptak választ, mit tegyenek ha kigyullad a ruhájuk, vagy megégetik a bőrüket. Ezenkívül a vízzel nem oltható tüzeket (pl. olaj vagy elektromos) is sorra vettük és villámlás esetén is tudják, hogyan legyenek biztonságban. A segítség kérés és segélyhívás is kiemelt szerepet kapott, továbbá a megkülönböztetett jelzésű jármű közelében való közlekedési tudnivalókat is bemutattuk, eljátszottuk.

Aktív részvételük bizonyította számunkra, hogy a tűzmegelőzés témáját gyerekek számára is befogadhatóvá és élvezhetővé lehet tenni. Rendkívül befogadóak voltak az új ismeretekre!
A mozgalmas program végén pedig a tűzoltó autóba is beszállhattak, megtekinteni a legénységi teret.

Köszönjük az iskolavezetés és a tanárnők együttműködését!

Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek jól tájékozottak legyenek és a felnőttekkel való együttműködés mellett koruknak megfelelően aktívan is tudjanak tenni magukért és másokért veszélyhelyzetben.

Otthon is foglalkoznátok a témával? Ezzel a mesekönyvvel közös élmény is lehet a nevelés:
Pompi, a tűzoltómanó

Ti is szeretnétek ilyen tűzvédelmi foglalkozást? Keressetek bátran az elérhetőségeinken:
https://www.tuzolto-berles.hu/kapcsolatfelvetel/