fbpx

Tűzoltó válaszol

Kedves gyerekek!

Tudtátok, hogy számtalan kedves tűzoltó bácsi szolgál kis hazánkban? Képzeljétek sokan közülük még emlékeznek rá, amikor ők voltak gyerekek és ámulva néztek fel a tűzoltókra. Azóta ők is erre a pályára léptek és megismerték minden apró szegletéig. Most itt vannak, és kérdezhetsz tőlük! (Akár gyerek vagy, akár örök fiatal…)

Amint válaszoltak a beküldött kérdésedre, itt tesszük közzé!

A “Tűzoltó Válaszol” szolgáltatás ingyenes, ahogy a válaszadó tűzoltók is önkéntes alapon csatlakoztak a kezdeményezéshez és jutalmuk csupán a sok kíváncsi kérdező visszajelzése, ezért ne légy hozzájuk Te sem szűkmarkú.

Válaszadóink

Markóczy Zoltánönkéntes tűzoltó
Piliscsabai Nagyközségi Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Vadász Kovács Péterönkéntes tűzoltó, műszaki mentés, városi kutató mentő
Közép-Budai önkéntes polgári védelem
Sipos Péterönkéntes tűzoltó
Ff Wallsee – Ausztria
Danczik Jánosbeosztott tűzoltó
Sopron HTP
Kalmár Gáborbeosztott/szerparancsnok
Veszprémi HTP
Répás Zoltánhatósági főelőadó
Monor Katasztrófavédelmi Kirendeltség
Hajnal Sándorfőtörzsőrmester, kishajóvezető, gk.vezető
Budapest Csepel
Jamal Ádám Schuckönkéntes tűzoltó
Pilisvörösvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Varkoly Rolandbeosztott tűzoltó
Győr HTP
Sajtós Lászlóbeosztott tűzoltó
Székesfehérvár HTP

Kérdés beküldése

Kérdések – Válaszok

2709, 2019

Zalán, 5 éves: Van tűzoltó helikopter hazánkban?

Zalán

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni,hogy Magyarországon van-e tűzoltó helikopter vagy repülő és ha igen,milyen oltó felszerelés van rajta. Köszönöm

Répás Zoltán

Szia!
Tűzoltó repülőgép nincs.
A légi tűzoltást ha jól tudom régen a honvédség helikoptereivel napjainkban egy külsős cég/egyesület helikopterével oldják meg. Ilyenkor a helikopterre fel van függesztve egy úgynevezett Bambi bucket. Abból juttatják a vizet a kijelölt területre.
Nem érhető el leírás a fényképhez.

László Sajtós 

Igen, így van, ahogy Zoltán írta! A Heliforce tesztelt ilyen helikopterbe beszerelhető víztartályt ill. tűzoltó rendszert. De mivel ez Mi-2 helikopterbe lett tervezve, nem igazán vált általánosan használhatóvá. Nem nagyon van már ilyen típus szolgálatban. Katonai helikopterek szintén elfogytak, így azokat külső függesztésű ballonokat nincs ami hordozza.

Blaschek Krisztián 

Kérdezzetek továbbra is bátran tűzoltóinktól:
https://www.tuzolto-berles.hu/tuzolto-valaszol/

1409, 2017

Zsuzsi, felnőtt: Beépített elektromos sütő veszélyei

Zsuzsi

Kedves Hősök,

Mivel nem nagyon tudok ismerőshöz fordulni ezzel a kérdéssel, nézzétek el nekem, hogyha banális.
Új albérletbe költöztünk, ahol beépített elektromos sütő van, és ma vettem észre, hogy a körülötte lévő bútorok belseje még órákkal később is meleg\langyos.
Valószínűleg a fiók és a szekrény átforrósodik a sütő miatt. Ez okozhat valamilyen bajt? Egyszerű, lakkozott fabútor van az elektromos sütő közvetlen közelében, elmozdítani nem lehet.  Mellékletben küldtem egy fotót egy  internetről gyűjtött hasonló szekrénysorral, annyi, hogy a mi tűzhelyünk valamelyik előző generáció (fehér, lecsukhatós fedelű, régebbi sütőlap).
Válaszotokat előre is köszönöm.

Üdvözlettel,
Zsuzsi

László Sajtós 

Ha beépíthető a sütő ill. a tűzhely akkor nem lehet vele gond. Ha langyos azzal még baj nincs. Forrósodni, vagy elszíneződni esetleg a lakknak felhólyagosodnia nem szabad, mert akkor tűzveszélyes. Amíg kézzel nem kellemetlen megérinteni addig szerintem nincs vele baj. Ettől függetlenül meg lehet nézetni villany szerelővel, vagy esetleg egy asztalossal is.

Kérdezzetek továbbra is bátran tűzoltóinktól:
https://www.tuzolto-berles.hu/tuzolto-valaszol/

2707, 2017

Milán, 11 éves: Mikor döntöttetek a hivatásotok mellett?

László Sajtós 

21 éve, amikor leszereltem a katonaságtól és munkát keresetem. Egy munkahelyre tartottam éppen érdeklődni, és a tűzoltóság mellett vitt az utam, gondoltam beugrom rákérdezek, esetleg van e felvétel….volt!  Amúgy gyerek koromban is volt egy ilyen megindulásom emlékeim szerint, de akkor anyukám megtiltotta, hogy ilyen veszélyes munkát csináljak, megjegyzem apum rendőr volt,  utána néhány évre feledésbe merült ez a dolog, nem mertem a szülők ellen menni!   Aztán mégis itt kötöttem ki.

 

Péter Vadász Kovács 

Én RTF (rendőrtiszti főiskola) után döntöttem úgy hogy felszerelek, mikor megszületett a kisfiam. Nem bántam meg! ?

704, 2017

Maja, 6 éves: Miért kell maszk az arcotokra? Többféle is van belőle?

Hajnal Sándor

A maszk segítségével kapunk levegőt a füstben. Igen, van többféle, de mi csak egyfélét használunk, aminek az a neve, hogy külső levegőtől független.

Sipos Péter

Szia. Azt a maszkot légző maszknak hívjuk!! Biztos láttál már nagy füstöt , az nagyon káros a szervezetre . Maszk és a hozzá tartozó palack segítségével tiszta levegőt kapunk amely védi a szervezetünket!!

Varkoly Roland

A maszk alatt a légző készülék álarcára gondolsz? Ha igen akkor az azért kell, mert azon keresztül kapunk levegőt a nagy füstben. Van belőle több fajta is, de a leginkább elterjedt Drager típust használjuk.

Sajtós László

Annyiban kiegészíteném, hogy teljesen zárt rendszerről van szó, amiben sűrített levegő és nem oxigén van!

2202, 2017

Levente, 8 éves: Milyen autóval és felszereléssel vonultok ki a különböző esetekhez?

László Sajtós

Vannak tűzoltó fecskendők és különleges szerek ( vízszállító, magasból mentő, daru, műszaki mentő) Adott káreset határozza meg, hogy milyen autókat riasztanak le. Tűzesethez a fecskendőket, és szükség szerint vízszállítót, és/vagy magasból mentő szert! Balesetekhez szintén megy a fecskendő valamint a műszaki mentő szer is. A fecskendőkön meg van minden felszerelés, amivel egy tüzet vagy egy műszaki mentést végre lehet hajtani. A málházás tartalmazza a szükséges tömlőket, kéziszerszámokat, hidraulikus feszítő-vágó szerszámokat, ajtónyitó felszerelést, emelőpárnákat valamint az oltáshoz használt vizet. Ez fecskendő típusától függően 1-4 köbméter lehet. Vízszállító esetében 6-7 vagy akár több is.

Péter Sipos

Persze ezeken kívül vannak vízből mentésre alkalmas csónakok, motorcsónakok.

László Sajtós

Tűzoltó hajó jelenleg egy van a Flórián, Csepelen! Épp van szerencsém egy szakaszban lenni az egyik ott szolgáló kollégával!

1602, 2017

Mátyás, 10 éves: Mit kell csinálni akkor, amikor bent vagyunk egy égő házban?

Zoltán Répás

Hívni a tűzoltókat. Amint tud azonnal kimenekülni. Ha nem tud kimenni , akkor elzárkózni egy szobába úgy hogy az ajtó alatti rèst egy ruhával eltömíti. SOHA NEM SZABAD ELBÚJNI PL: ágy alá. Ha menekülni kell négykézláb vizes rongyot a szája illetve az orra elé téve tegye.

Roland Varkoly

Minél hamarabb biztonságos helyre kell menni, ha lehetséges akkor a szabadba, ha ez nem lehetséges mert a tűz vagy füst elzárja az utat akkor egy jól elkülönülő helyre menjünk,és minél hamarabb meg kell próbálni segítséget kérni, vagy a mentőegységek tudtára hozni a tartózkodási helyünket!

Markóczy Zoltán

Ha olyan helységben vagyunk ahol ablak van és az ajtón keresztül nincs menekülésre lehetőség, akkor arra is lehet menekülni, de a nyitásnál ügyeljünk arra, hogy a megnövekedett levegőmennyiség fokozza az égés intenzitását, ezért guggoljunk le a nyitáskor.Ha emeleten vagyunk és nincs arra menekülési út, akkor legalább a jelenlétünket tudjuk jelezni.

Péter Vadász Kovács

Mindenképpen a talajhoz legközelebb leguggolva , térden mászva, vizes ronggyal a szánk előtt hagyjuk el a helységet ha ez nem lehetséges menjünk egy másik helyiségbe, és a légréseket takarjuk el hogy a füst nagy mértékben ne menjen be. Nyissunk ablakot. Érdemes ajtónyitás előtt kézfejjel megnézni az ajtót hogy meleg-e amerre menekülünk ha csukva van! Vigyázat, ha nagy mennyiségű levegő jut az égő térbe a füst gázok is belobbanhatnak!

602, 2017

Léna, 6 éves: Hogyan mentek be oda, ahol harapós kutya van?

Sajtós László 

Nagyon óvatosan!  Általában a kutyák megijednek tőlünk, ahogy be vagyunk öltözve fekete fényvisszaverős ruhákban – esetleg légző álarccal az arcunkon -, és ilyenkor visszaszaladnak a kutyaházba. A lakásban, ha füst van akkor a kutyák se nagyon mocorognak. Ha mégis, akkor menekülni szeretnének, így könnyű velük. Ha védik a gazdit, akkor nem könnyű elkapni őket, de a lakásokba szerencsére inkább kis testű kutyákat tartanak. Olyankor, amikor esetleg támadnának, akkor jön a vízsugár! Néhány “spriccentés” elég ahhoz, hogy vissza húzódjanak. Nem szokott bajuk esni ilyenkor sem a kutyáknak!

Varkoly Roland

Ez egy érdekes kérdés. Általában az állatok is megrémülnek ha tűz van, ilyenkor kiszámíthatatlan a viselkedésük. Ha a gazdája ott van, akkor megkérjük, hogy zárja be vagy kösse meg. Ha ez nem lehetséges akkor jön a vízsugár vagy valami hasonló és bízunk benne, hogy nem fog megtámadni minket.

Sipos Péter 

Találó kérdés, általában jobban félnek mint mi!! Volt olyan esetünk ahol megharapta a bajtársat ijedtében szegény! Az esetek többségében a gazdák vigyáznak rájuk és biztonságos helyre viszik őket hogy védjék őket és persze minket is!!

Markóczy Zoltán

Vannak olyan kutyák is, akik hozzánk menekülnek a baj elöl és néhány jó szóval megnyugtatva már kezelhetőek.

Vadász Kovács Péter

Mivel a “bajtàrsak” elmondtak mindent én egy képet küldenék, hogy van ilyen is!
2301, 2017

Nagy Zsombor, 18 éves: Roland! Te voltál kismotorfecskendő versenyen? Püspökladányon nagy partit csaptatok!

Roland Varkoly

Most majdnem lebuktam ?, sajnos nem voltam ott, de ismerem a “bűnösöket” !!!

2301, 2017

András, 14 éves: Milyen iskolát kell végezni, hogy valakiből tűzoltó legyen, és még mik a feltételek?

Zoltán Répás

Jó egészségi állapot. Lyukas fogad sem lehet. Utána jön egy pszichikai és fizikai felmérő. Miután ezeket az akadályokat sikerrel vetted jön az alapfokú tanfolyam.

Roland Varkoly

18. Életév betöltése, büntetlen előélet, az állampolgári jogainak a korlátozásának elfogadása, és érettségi mindenképpen, persze ez változhat mire te oda kerülsz, aztán fizikai, pszichikai és egészségügyi alkalmasság, aztán a rendészeti alap és tűzoltó II. tanfolyam, ami 6 hónap.

Gábor Kalmár

Én 7 évet küzdöttem hogy hivatásos lehessek! Íme itt vagyok! Azóta egy szerparancsnoki sulit is elvégeztem! Szóval kitartással sokmindent elér az ember, ha igazán szeretné!

László Sajtós

Javaslom menjen be egy közeli laktanyába! Biztosan szívesen körbe mutogatják a felszerelést és beszélnek a munkánkról is. Mindig nagy élmény és nagy lendületet ad a továbbiakban… főleg a tanuláshoz, mert a nagy része még hátra van! Mindenképpen dicséretes választás, sokszor nehéz, de én az elmúlt idők alatt egyszer sem bántam meg, hogy ezt a hivatást választottam! ?

Péter Sipos

A mai világban egy vonulós többet tud segíteni mint némely iskola!!! Kérdezzen bátran, egy igazi család része akar lenni!

János Danczik

És ha ezek mind meg vannak akkor kellő alázat a hivatás iránt! Hiszen emberekkel és azok lelkével életük munkájának gyümölcsével javaival foglalkozunk.

Annyira leköt bennünket, hogy megadjuk a gyermekeinknek mindazt, amink nincs meg, hogy nem jut időnk megadni nekik azt, amink megvan.

Rob Parsons