– állítják védőnők egy korábbi kutatásban.

A védőnőkhöz érkezett bejelentések nagy része forrázásos balesetről szólt. A beszámolók szerint a csecsemőknél gyakori, hogy az anyuka vagy a nagymama forrázza le teával, tápszerrel vagy éppen kávéval a gyermeket.

Jellemzően azonban a forrázásos balesetek 1 éves kor körül szaporodnak, a bizonytalanul lépkedő gyerekek ugyanis gyakran nekiesnek a forró fűtőtestnek. Előfordul az is, hogy a felhevült vasalót fogják meg, vagy a vízforralót rántják magukra, továbbá a tűzhelyen lévő forró étel is óriási veszélyforrást jelent számukra. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyerekek növekedésével párhuzamosan veszélyérzetük is fejlődik, ezáltal az ilyen jellegű balesetek ritkulnak nagyobb korban.

FIGYELEM! A kerti főzések során is elővigyázatosnak kell lennünk!  Előfordul időnként, hogy a gyerek beleeseik a bográcsba vagy meglöki azt, és leforrázza magát.

Mi a teendő, ha mégis megtörtént a baj?

(1) Az elsősegélynyújtás első lépése az átforrósodott ruha levétele. Ha ez nehezen kivitelezhető, tekintsünk el tőle.
(2) Haladéktalanul kezdjük meg a hűtést, 10-15 percen keresztül, bőséges hideg vízzel.  Csak tiszta vizet szabad használni – csapvíz, megbízhatóan tiszta kútvíz. Ez egyben a sokkveszélyt is csökkenti, mivel csillapítja a fájdalmakat.
(3) Tegyen az égési sérülésre steril fedőkötést, mert ezek a sebek könnyen elfertőződnek.
(4) Az égési sebeket mutassuk meg orvosnak.

Nézd meg, milyen veszély leselkedhet a gyerekre odabent és a szabadban egyaránt!

Tűzvédelmi foglalkozásunk segít Neked, hogy biztonságban tudd gyermeked!
Hallgass róla meg egy korábbi rádió riportot: